Geluid dat ik uit duizenden herken

Rob Kuijpers

Rob Kuijpers was nog niet eens volwassen, toen hij bijna twintig jaar geleden zijn eerste Marantz-receiver kocht. Tieners zijn misschien niet direct de doelgroep waar je bij HiFi-audio als eerste aan denkt, beaamt hij. “Aan de andere kant – de één geeft het aan een scooter uit, de ander aan een mooie auto. Ik besloot het in goed geluid te steken”

Die voorliefde voor goede audio heeft hij niet van een vreemde. “Mijn vaders audioapparatuur vond ik als klein kind al indrukwekkend. Dus toen ik eenmaal de financiële middelen had, was ik niet te houden.” Maar waar pa zwoor bij Pioneer en Technics, koos de zestienjarige Rob voor Marantz. “De prijs-kwaliteitsbalans was voor mij doorslaggevend. Marantz beviel me in algemene zin ook gewoon het best. Het was bovendien simpel te configureren, iets dat zeker niet gezegd kan worden voor alle surround-sets uit die tijd.”

Van een goede concertregistratie of film in surround
word ik een enorm gelukkig mens.

Concertman

Als je het liefhebbers vraagt, is het ofwel stereo, ofwel surround – een middenweg bestaat niet. Zo ook bij Rob. “Het draait voor mij echt om het beste surroundgeluid. Ik ben meer een film- en concertman. Met het juiste geluid om mij heen krijg ik echt het gevoel dat ik er zelf bij ben. Van een goede concertregistratie of film in surround word ik een enorm gelukkig mens.” Hij ziet zichzelf daarom ook niet als een audiofiel: “De kern van het verhaal voor mij is Rob Kuijpers was nog niet eens volwassen, toen hij bijna twintig jaar geleden zijn eerste Marantz-receiver kocht. Tieners zijn misschien niet direct de doelgroep waar je bij HiFi-audio als eerste aan denkt, beaamt hij. “Aan de andere kant – de één geeft het aan een scooter uit, de ander aan een mooie auto. Ik besloot het in goed geluid te steken.” dat je moet doen wat je gaaf vindt. Dus ik zou nooit een bepaald genre muziek gaan luisteren omdat je set daarvoor het meest geschikt is. Persoonlijk draai ik het liever om: de apparatuur moet wat ik mooi vind, goed weergeven – anders kun je ook geen rust vinden”, lacht Rob.

Liever op de bank dan naar de bioscoop

Zoals Robs vader hem inspireerde, geeft hij zijn voorliefde voor audio ook weer door aan zijn eigen gezin. “Mijn vrouw kent mij niet anders dan als liefhebber. Toen we elkaar ontmoetten had ik al een plasma-televisie en dat surroundsysteem op mijn kamer. Ik had het zo goed voor elkaar, dat mijn vader vaak boven film kwam kijken! Dat heeft zich in mijn eigen huis alsmaar verder ontwikkeld, tot luidsprekers in het plafond en – sindskort – Dolby Atmos dankzij de Marantz 7012 AV-receiver.” Het gevolg is dat zijn kinderen liever thuis op de bank films kijken dan in de bioscoop. Rob snapt dat wel. “Ze zitten hier altijd in de sweet spot, terwijl dat in de bioscoop elke keer opnieuw afwachten is.”

Waardevast

Hoewel Rob zijn apparatuur het liefst nooit zou wegdoen, zijn er natuurlijk wel grenzen aan wat hij in huis kwijt kan. “Voordeel van Marantz vind ik dat je het makkelijk kunt doorverkopen. Het is heel waardevast. Apparatuur die op leeftijd is, is nog steeds enorm gewild. Zo mooi worden ze niet meer gemaakt – ook niet door Marantz zelf ”, zegt hij wat somber. Dan: “Maar dat snap ik ook wel. In mijn woonplaats Tilburg waren vroeger zeven audiozaken, nu zijn het er nog maar drie. Mijn dealer zegt ook vaak dat er nog wel gekken zoals ik zijn, maar de meeste mensen toch naar een compacte, geïntegreerde oplossing zoeken, zoals een draadloos muzieksysteem. Fantastisch spul, maar gewoonweg niet voor mij.”

Gedeelde liefde voor Marantz

Rob zorgt dat zijn opstelling bij de tijd is, maar hoeft zeker niet altijd het nieuwste van het nieuwste te bezitten. “Natuurlijk komen er steeds meer mogelijkheden bij naarmate je meer financiële slagkracht krijgt. Ik vind het leuk om online bij andere liefhebbers inspiratie op te doen, al bepaal ik natuurlijk uiteindelijk wel zelf wat ik koop. Maar zonder audioforums had ik bijvoorbeeld nooit een tweede subwoofer neergezet.” Als lid en moderator van het Marantz-forum van het eerste uur sloot Rob vriendschappen voor het leven. “Hoewel ieder zo zijn eigen voorkeuren heeft, delen we allemaal de voorliefde voor Marantz. Waarom, dat zou ik niet goed kunnen uitleggen. Het is denk ik een beetje als een auto: je kunt een bepaald gevoel hebben bij een merk, en type. Marantz-apparatuur heeft een bepaalde sound – die herken ik uit duizenden.”