Liefde op het eerste gezicht

Cor de Rooij

Het leven van Cor de Rooij draait om muziek: al in 1977 kocht hij zijn eerste HiFi-versterker. Al werd die interesse in goed geluid hem niet met de paplepel ingegoten: “Door mijn ouders werd niet serieus naar muziek geluisterd. De radio stond vaak aan – maar dat is natuurlijk niet hoe je het wil hebben.”

Cor vond een medestander in zijn broer. Samen togen ze naar een audiozaak, waar ze al snel uitkwamen bij de PM1030-versterker van Marantz. “Dat was geen vooropgezet plan, maar meer toeval. Het symmetrische frontontwerp sprak ons erg aan. Ik zou zelfs durven zeggen dat het liefde op het eerste gezicht was”, zegt Cor. “Toen mijn broer een aantal jaar later zijn eigen lp-collectie en apparatuur de deur uitdeed, deed dat – zoals dat ook gaat met afstand doen van iemand van wie je houdt – wel echt zeer.”

Ik ben een diehard stereoman, om de doodsimpele reden
dat ik nu eenmaal maar twee oren heb.

Bloed kruipt waar het niet gaan kan

Het had het begin van een lange liefdesverhouding met Marantz kunnen worden, maar het leven loopt niet altijd zoals gepland – ook bij Cor niet. Door chronische ziekte kon hij lange tijd niet werken. “Ik kwam daardoor ook niet goed meer aan muziek toe. Pas eind jaren ’90 heb ik besloten mijn hobby weer op te pakken, met een cd-speler en versterker van Denon”, zegt Cor. Maar bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, en binnen een aantal jaar vond hij zichzelf terug bij zijn audiodealer voor een nieuwe Marantzset. “Grappig hoe dat gaat – voor ik het wist liep ik de deur weer uit met een aantal dozen, die ik thuis meteen heb uitgepakt. Ik kon er voor het eerst in lange tijd weer echt van genieten.

Die-hard stereoman

Voor een luisterkamer heeft Cor thuis geen plek, maar dat hoeft ook niet. “Een audiofiel zou ik mezelf niet meer noemen, al heb ik uiteraard nog wel een voorkeur voor stereogeluid. Ik ben een diehard stereoman, om de doodsimpele reden dat ik nu eenmaal maar twee oren heb”, lacht hij. “Maar waar sommige mensen zweren bij een bepaalde ‘sweetspot’, geniet ik gewoon overal in de kamer van geluid. Via de speakers, maar net zo graag via de HiFi-hoofdtelefoon die ik op mijn versterker aansluit.”

Van progrock tot klassiek

Wat klinkt daar dan voor muziek uit? “Van alles – van klassieke stukken tot progrock en Americana. Je kunt mij ’s nachts wakker maken voor The Eagles, Genesis of King Crimson. Om die muziek goed weer te geven, heb je gewoonweg geschikte apparatuur én dragers nodig. Ik zweer daarom bij cd’s: zo lang die worden verkocht, zal ik niet overstappen op streaming.”

Geweldig geluid

Cor volgt de bewegingen van Marantz op de voet, vooral online. “Sinds 2010 ben ik lid van het Marantz-forum. Dat was echt als een warm bad: ik heb er een hele hoop andere liefhebbers ontmoet, met wie ik tips uit kan wisselen.” Het lukt hem om budgettaire redenen niet om altijd het nieuwste van het nieuwste te hebben staan – maar dat hoeft ook niet van Cor. “Ik ben er ook wel achter dat dat voor mij geen noodzaak is. De sport voor mij is om uit een vorige lijn het topmodel te kiezen. Als ik goed spaar en niet vervang om het vervangen maar enkel wanneer het echt nodig is, lukt het met Marantz prima om geweldig geluid te realiseren!”