Precies het geluid dat ik nodig had

Maurice Heuveling

Maurice Heuveling deelt zijn liefde voor goed geluid graag met anderen: hij richtte er zelfs het Marantz-forum voor op. “Fantastisch hoe dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een plek waar liefhebbers elkaar tegenkomen. Ik heb daar echt vriendschappen zien ontstaan.”

De interesse voor muziek begon bij Maurice al vroeg. “Als zesjarige zat ik al met cassettebandjes in de aanslag voor de radio, klaar om mijn favoriete nummers op te nemen”, herinnert hij zich. “Ik kon hele middagen doorbrengen met het terugluisteren van die opnames.” Dat deed hij op een samengeraapt audiosetje, want in zijn gezin was hij de enige met een muzikale hobby. “Op mijn negentiende had ik de middelen om een goede audioset te kopen. Als eerste was duidelijk welke speakers het moesten worden, daarna kwam de moeilijke zoektocht naar een passende versterker.”

Mijn muzieksmaak is altijd heel erg breed geweest,
juist omdat ik van alles op de radio door elkaar heen hoorde.

Warme klank

Maurice werd geraakt door het geluid van Marantz. Een audiofiele neef hielp de knoop doorhakken. “Hij had een PM95 van Marantz. Die bleek precies dat geluid te bieden dat ik nodig had. Dus toen hij me tipte dat bij een HiFizaak een exemplaar voor een hele goede prijs te koop stond, heb ik die aangeschaft.” Het is inmiddels bijna 20 jaar geleden, maar Maurice herinnert zich de warme klank van het apparaat als de dag van gisteren. “Ik hou van rijk geluid, Maurice Heuveling deelt zijn liefde voor goed geluid graag met anderen: hij richtte er zelfs het Marantz-forum voor op. “Fantastisch hoe dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een plek waar liefhebbers elkaar tegenkomen. Ik heb daar echt vriendschappen zien ontstaan.” en die versterker bracht net dat beetje extra. Ik luisterde in die tijd heel veel naar singer-songwriters. Marantz maakte de muziek net wat smeuïger.”

Brede muzieksmaak

Hoewel Maurice in bepaalde perioden altijd één genre meer ruimte gunt dan andere, laat hij zich er zeker ook niet door beperken. “Mijn muzieksmaak is altijd heel erg breed geweest, juist omdat ik van alles op de radio door elkaar heen hoorde. Door de jaren heen heb ik perioden van progmetal, experimentele jazz, klassiek, house, rap en dus singer-songwriter doorgemaakt. Eigenlijk is er maar één regel als ik muziek draai: ik kies wat me op dat moment het meeste aanspreekt.” Hij is dan ook niet iemand die het vroeger allemaal beter vond – hoogstens dat het radioaanbod vroeger diverser was. “Nu hoor je op veel zenders dezelfde overgeproduceerde, emotieloze popmuziek, maar er wordt wel degelijk nog hele goede muziek gemaakt. Je moet er gewoon wat beter naar zoeken.”

landscape

Stereoman

Maurice ziet zichzelf als een stereoman. “Maar waar sommige audiofielen zeggen dat stereo het summum is, zit ik er toch wel wat genuanceerder in”, lacht hij. “Het is gewoon net waar je zin in hebt. Surround en stereo hebben allebei hun eigen doel en voordelen. Een goede concertregistratie gaat leven door surround. Maar omdat voor mij muziek wel echt de hoofdmoot is, heb ik gekozen voor het best mogelijke stereogeluid.”

landscape

Analoog geluid

Gebruiksgemak staat daarbij wel voorop. “Voor lp’s en cd’s is veel te zeggen, maar soms is streamen ook gewoon handig. Als ik op mijn laptop zit te werken, of met de koptelefoon op door het huis loop, gebruik ik graag Spotify of stream ik vanaf mijn NAS,” zegt Maurice. “Maar als ik er de tijd voor kan nemen, wil ik nog wel eens een lp op de platenspeler leggen. Het is die totaalbeleving: de grote hoezen met mooie foto’s en songteksten, het analoge geluid. Ik heb wel eens met vrienden een test gedaan door hetzelfde album eerst op cd en vervolgens op lp te draaien. Iedereen vond de lp het beste klinken, maar dacht dat het de cd was”, lacht hij.

Zelfgebouwde speakers

Maurice zoekt graag en lang naar de beste waar voor zijn geld. Zelf speakers bouwen om zo te besparen is voor hem dan ook geen probleem. “Sommigen maken dat ingewikkelder dan het is, want er zijn een hoop kant-en-klare bouwpakketten op de markt. Een aantal winkels in Nederland specialiseert zich er ook in. Toen ik las over een zelfbouwpakket dat over hetzelfde opbouw als een top-of-the-line speaker beschikte, ben ik toch maar eens naar die dealer gereden. Dat geluid beviel me zo goed, dat ik besloten heb die speakers ook te bouwen. Ze klinken echt fantastisch.”

Mensen verbinden

Marantz verbindt mensen – het forum dat Maurice samen met zijn neef oprichtte is daarvan het levende bewijs. “Ik ken verhalen van mensen die inmiddels met de hele gezinnen erbij samen oud en nieuw vieren. Dat doet me wel wat”, zegt hij. “En ik heb er zelf ook leuke contacten opgedaan. Toen het afgelopen winter zo enorm koud was, begaf mijn verwarmingsketel het. Een vriend van het forum hielp via WhatsApp en telefoon met de reparatie, wilde zelfs eventueel langskomen. Waar de liefde voor geluid al niet goed voor is!”

Het Marantz-gevoel

“Voor mij is het allerbelangrijkst dat de apparatuur die je gebruikt uit de weg gaat, zodat alleen het geluid overblijft”, zegt Maurice. “Toen ik die Marantz-versterker aanzette, zat ik niet meer naar apparatuur te luisteren, maar naar de muziek. Dat is voor mij het Marantz-gevoel.”