Beste nummers om het stereobeeld, de tonale balans en de dynamiek te testen

Leestijd: 5 minuten

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe geluidstechnici van Marantz een nieuw product testen en evalueren? Er zijn geheimen die een goochelaar nooit zal onthullen, maar hier bieden we u twee voorbeeldnummers en de methodologie waarmee Marantz de versterkers of CD/SACD/netwerkspelers evalueert. Er zijn drie belangrijkste criteria: Stereobeeld, Tonale Balans en Dynamiek. Het stereobeeld refereert aan de reproductie van een klankveld dat is opgebouwd in een mooie plaat, oftewel de locatie van instrumenten en vocalen in de breedte, diepte en hoogte. Tonale balans definieert hoe alle elementen in een muziekstuk gezamenlijk klinken. Hoe de lage, midden en hoge frequenties zijn gebalanceerd en in harmonie zijn gebracht. Dynamiek verwijst naar de sonische variatie in een nummer, van de laagste frequenties van een diepe basgitaar of cello tot de heldere hoogten van een triangel. Luistert u maar eens naar de onderstaande nummers en test uw eigen HiFi-systeem volgens deze criteria.

Jack Sparrow (Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest)

Van het album: Royal Philharmonic Orchestra – The Greatest Film Classics

Dit stuk is een perfect voorbeeld om eenvoudig een beeld te krijgen van de prestaties van een product. Begin met luisteren op een gemiddeld volumeniveau, aangezien het gedurende het nummer wordt opgebouwd.
Het begint met alleen de bas en cello die de melodie spelen (rechts van voren gepositioneerd), waarbij vervolgens het klankveld wordt gevuld met de viool/strijkinstrumenten (midden en links). Enkele seconden later komt de tuba en worden er houtblazers en trompetten bijgevoegd. Het niveau stijgt en een pauk maakt zijn intrede.
Dit wordt een aantal keer herhaald terwijl het niveau steeds iets stijgt.

Wat kunt u nu beoordelen? Ten eerste, kunt u duidelijk de verschillende instrumenten positioneren? Hoe goed is de scheiding van de bas en de cello aan het begin? Volgt de tuba na de cello/bas? Indien u een duidelijk ‘beeld’ heeft van het orkest in de eerste minuten van het nummer, blijft dit ook zo wanneer alles dynamischer wordt en de niveaus toenemen? Deze dynamica is zwaar voor versterkers en deze werken hard binnen Marantz-producten om u een duidelijk, goed gearrangeerd orkest te laten horen tot het einde van dit muziekstuk.

The Moon Is A Harsh Mistress

SACD: Radka Toneff: Fairytales

Dit is een eenvoudig luistervoorbeeld. Normaal gesproken gebruiken geluidstechnici van Marantz de SACD of de DSD-stream, maar de CD is ook een goede keuze. Tidal biedt bijvoorbeeld een huurstream die ook een goede optie is om te gebruiken.

Alleen piano en vrouwelijke vocalen. Het nummer is fantastisch omdat de zangeres in het midden van het podium staat met een zeer realistische hoogte en de piano duidelijk achter haar staat. Hiermee kunt u wederom nagaan of er positionering plaatsvindt zoals eerder beschreven of dat u het moeilijk vindt om bijvoorbeeld een gevoel van de ruimte te krijgen. Verder kunt u door de hoge frequentie van de vrouwelijke vocalen duidelijk waarnemen of er iets te zacht, agressief of hard klinkt. Als deze vocalen weerklinken, presteert uw systeem volgens de filosofie van Marantz.

Benieuwd hoe Marantz HiFi-componenten in alle categorieën klinken? Ga naar de homepagina van Marantz voor meer inspiratie.