Twee buitengewone muziekstukken om de kwaliteit van uw HiFi-systeem te bepalen

Reading time: 5 minutes

In dit deel van de reis evalueren we de geluidskwaliteit van een Hifi-systeem aan de hand van twee buitengewone en ongebruikelijke albums die onze sound engineers van Marantz voorstellen. Hoewel beide albums geschikt zijn ter evaluatie, is het tweede album heel nuttig voor een demonstratie van alle eigenschappen waar een goed HiFi-systeem over moet beschikken. Aanvankelijk klinkt dit misschien vreemd. Waarom maken we onderscheid tussen een demonstratie en een evaluatie? Indien we enkel bepaalde kwaliteiten van een product willen evalueren of zelfs één specifiek aspect, bijvoorbeeld dynamiek, kiest u het muziekstuk dat dit aspect benadrukt. In dat geval neemt u mogelijke tekortkomingen in andere aspecten, zoals tonale balans, voor lief.

Bij een demonstratie kiest u een muziekstuk waarmee een product echt uitblinkt en zelfs een glimlach tevoorschijn tovert op het gezicht van de meest veeleisende audiofielen.

Lees meer over de hieronder vermelde opnames en speel deze af op uw eigen systeem.

Mi Corazon by The Brandt, Brauer, Frick Ensemble

Taken from the album: Mr. Machine

Dit is niet binnen een bepaald genre te vatten. De drie genieën (Brandt, Brauer en Frick) zijn bekende dj’s in Berlijn. Dus normaal houden ze zich bezig met de muziekgenres House, Techno en Dance. Enkele ritmes passen zeker binnen deze genres, maar u hoort bij deze nummers geen enkel elektronisch instrument of sampling. Alles wordt gespeeld door tien jazzmuzikanten of klassieke muzikanten. Zo hoort u tuba, cello, piano en veel percussie die met verschillende voorwerpen en buizen is gemaakt. De opname geeft een gevoel van ruimte.

Let hier op dat het klankveld duidelijk klinkt (u kunt de arrangementen eenvoudig volgen terwijl de instrumenten een voor een beginnen te spelen en het stuk geleidelijk aan opbouwt). Daarnaast vergt de grote mate van percussie veel van de versterkers, doordat de impulsen soms een zeer sterke laagfrequentie-energie bereiken (bas).

De lp-versie gebruiken we ook om onze phono-ingangen te testen.

Let It Rain of Use Me of Black Magic Woman by Partricia Barber

Afkomstig van het album: Companion

Speciale Edities: MFSL remastered versies en een speciale dubbele lp in 45 rpm.

Dit album betreft een live opname in een kleine jazzclub in Chicago aan het einde van de jaren ’90. De opname is zonder twijfel uitmuntend en beschikt over alle eigenschappen die we van ‘HiFi’ verwachten. Het nummer ‘Let it Rain’ begint met de gebruikelijke achtergrondgeluiden, waarbij u individuele personen hoort klappen of aan hun tafel een gesprek voeren. Hierdoor ziet u het tafereel meteen voor uw ogen. Patricia Barbers stem en later samen met de akoestische gitaar gespeeld door John McLean, is simpelweg uitstekend en is heel goed vastgelegd. U kunt de exacte positie van de muzikanten moeiteloos plaatsen en de zangeres klinkt altijd vanuit het midden van het klankveld met een opmerkelijke en realistische hoogte. Het nummer ‘Use Me’ van Bill Withers krijgt een nieuw arrangement en begint met een solo van ongeveer twee minuten door de contrabasspeler. Er is sprake van basenergie, dynamiek en wederom een opmerkelijke presentatie van de muzikant op het podium. Ten slotte is het laatste nummer van dit album het bekende ‘Black Magic Woman’ van Peter Green dat veelal bekend is van Carlos Santana.

Ook in dit arrangement springt niet alleen de gitaarspeler eruit, maar ook de Hammond orgelmuziek, gespeeld door Patricia Barber, maakt deze versie zo bijzonder.

Wilt u meer te weten komen over het beroemde Marantz-geluid? Leest u dan gerust hier verder.

Wilt u meer ontdekken over Marantz? Ga naar de homepagina van Marantz Moments voor meer inspiratie.