Wat geeft karakter aan het beroemde Marantz-geluid?

Leestijd: 5 minuten

Bij Marantz geloven we dat muziek altijd een fundamentele rol heeft gespeeld in hoe de mens de realiteit ervaart: we horen niet alleen geluiden, we voelen, dromen en zien ze zelfs. We geloven ook dat onvervalste HiFi draait om het kunnen weergeven van de magie van een optreden. Het gaat om het ervaren van muziek precies zoals de artiest dit bedoeld heeft, zoals de band dit speelde. Om dit uitgangspunt na te leven, zijn al onze producten gestemd op het leveren van het beroemde Marantz-geluid, met een warm karakter, een breed en diep klankveld door een natuurlijke positionering van instrumenten en een vloeiende uitvoering van de vocalen. Het voorziet in uren luisterplezier zonder uw oren te vermoeien.

Een wetenschappelijke benadering?

In eerste instantie zou een dergelijke hoogwaardige reproductie de beste componenten vereisen. Toch is het niet zo dat als de beste componenten voor een audioproduct worden gebruikt, de muziek automatisch wordt weergegeven zoals de artiest die voor ogen had. Om dat te bereiken, moeten alle componenten in perfecte harmonie met elkaar samenwerken en moeten ze zorgvuldig worden geauditeerd om deze harmonieuze samenwerking te waarborgen. Het gaat immers wél over muziek.

HiFi is dus niet alleen een wetenschappelijke benadering. Er moet worden nagedacht over hoe een prachtige harmonie tot stand kan worden gebracht. Het is vergelijkbaar met een voetbalwedstrijd. Neem bijvoorbeeld FC Barcelona. Zij beschikken over de beste spelers ter wereld, maar winnen zij altijd? Nee. Harmonie of samenspel is essentieel. Dat is ook nodig bij HiFi en dat is waar wij bij Marantz voor zorgen. Voor zowel onze producten uit het instapsegment alsmede onze topproducten.

Harmonie vinden

Wat wij altijd proberen te doen, is balanceren, van lage frequenties tot hoge frequenties. Proberen dezelfde snelheid te behouden voor lage, midden en hoge frequenties. Harmonie dient vlak te zijn. Om dit te kunnen bereiken, moet er een behoorlijk aantal componenten worden uitgewisseld en geauditeerd. Bijvoorbeeld, bij hard klinkende transistoren, is het plaatsen van wat warm klinkende condensatoren wenselijk. Er moeten verschillende karakters gemengd worden, zoals bij het samenstellen van een team met mensen, om deze harmonie te bereiken. Dat is wat wij voor al onze producten doen. Het is deze uniciteit die Marantz onderscheidt van de rest.

Het meten van geluidskwaliteit

Natuurlijk hebben we elektronische meetinstrumenten. Maar deze meten slechts een momentopname – het is alsof je een foto van een danser maakt: de opname klopt, maar deze zegt niets over de dynamiek, snelheid en het ritme van de danser. Muziek is ook dynamisch. De toon, het volume, de hoogte en de intensiteit veranderen voortdurend. Daarom meten we elke keer dat we aan een product werken, de kwaliteit ervan door als referentie een muziekstuk te gebruiken waarvan we de originele bron door en door kennen. Dat is de enige manier waarop we het karakter van elke component als deel van het geheel kunnen beoordelen. Bij Marantz geloven we dat dit de enige manier is om audiokwaliteit te meten.

Waaraan herken je een fantastische HiFi-set?

Men zou willen zeggen dat het een bepaalde combinatie is, waarbij gekeken wordt naar een handleiding en er vervolgens onderdelen in elkaar worden gezet. Maar in wezen gaat het erom hoe alle afzonderlijke onderdelen met elkaar samenwerken – als één holistisch systeem. Wat maakte een bandje uit Liverpool uit de jaren zestig zo bijzonder? Was dat doordat ze samen nummers schreven? Kwam het door de aardsheid van de drummer of de leadgitarist? Of kwam het door iets anders? Nee, het waren al deze factoren tezamen, en het feit dat ze samen één geheel vormden. Voor HiFi-sets geldt hetzelfde, het gaat om de unieke interactie van alle onderdelen. Als die interactie op een natuurlijke manier en op eigen kracht plaatsvindt, dan zal dat resulteren in een fantastische compositie.

Dankzij onze traditie op gebied van technische perfectie kunnen we producten creëren die een uiterst nauwkeurige weergave mogelijk maken. Maar wat nog belangrijker is: onze liefde voor en kennis van muziekweergave stelt ons in staat om schaal, timbre, toonhoogte, dynamiek en de hele essentie van een opname écht over te brengen. Juist door onze passie zijn al onze producten in staat de kracht, spanning en emotie van muziek los te maken. Because Music Matters.

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe geluidstechnici van Marantz een nieuw product testen en evalueren? Klik hier om meer te lezen over de beste nummers om het stereobeeld mee te testen.