Volledig omringd door de muziek

Fred Baas

Fred Baas’ reis naar het best mogelijke stereogeluid duurt al een kleine dertig jaar. Hij beleeft veel plezier aan het bouwen van zijn eigen speakers. “Als techneut hecht ik aan degelijk gebouwde apparaten. Bij Marantz vind ik de kwaliteit die ik zoek.”

Elke reis begint ergens – in het geval van Fred met een audioset van Philips. “Toentertijd vond ik dat prima apparatuur, maar toen een toenmalige huisgenoot thuiskwam met een Denon-versterker, wist ik dat er flink wat ruimte voor verbetering was. Na een korte omweg via Kenwood en Cyrus kwam ik uiteindelijk bij de legendarische CD63mkII KI van Marantz terecht.” Dat bleek het begin van een verliefdheid die tot de dag van vandaag voortduurt.

Het is een hele ontspannen, relaxte manier van
luisteren en toch mis je geen details.

Stereoman

Wanneer je Fred vraagt wat voor hem de belangrijkste reden voor die voorliefde voor Marantz is, hoeft hij nooit lang na te denken. “Voor mij is het heel simpel: Marantz biedt waar voor het geld. De premium-lijn is heel solide en met veel oog voor detail gebouwd, biedt enorm goed geluid en is toch betaalbaar. De prijs-kwaliteitsverhouding is erg goed. Bovendien neemt de geluidskwaliteit per nieuw model toe. Voor mij geen surround-systemen, ik hecht erg aan stereo – ik wil graag zo puur mogelijk!”

Oneindige hobby

En als iemand daarin precies is, is het Fred wel. Op aanraden van een ex-docent van zijn studie vliegtuigbouwkunde bouwt hij al jaren zelf speakers. Dat begon klein, maar werd naarmate de jaren vorderden steeds professioneler. “Je zou het best extreem kunnen noemen”, lacht Fred. “Ik bouw ze van staal, de onderdelen laat ik met lasersnijders en cnc-zetbanken op maat maken, waarna ze door een professionele lasser worden afgelast en afgewerkt. Kost wel wat, maar dan heb je ook wat! Vroeger liet ik alles doormeten bij een audiowinkel, tot ik bedacht dat ik dat natuurlijk net zo goed zelf kon doen. Het is voor mij een oneindige hobby – ik kan echt blijven ontwerpen en optimaliseren.”

landscape

Woonkamerauditorium

Iemand die zelf speakers bouwt beschikt vast over een audiolab met een dikke laag isolatiemateriaal op de muren en plafonds. “Dat zou natuurlijk ideaal zijn”, beaamt Fred, “maar dat gaat nu eenmaal niet in een woonhuis. In alle eerlijkheid is het eigenlijk ook niet nodig. Hoewel een aparte luisterruimte wel altijd een droom zal blijven heb ik mijn HiFi-apparatuur gewoon in de woonkamer staan. Een paar jaar geleden heb ik mijn cd-speler vervangen door een netwerkspeler. Natuurlijk hecht ik ook aan cd’s, maar tegen het gemak van gauw even Spotify vanaf een tablet streamen, internetradio en direct toegang tot mijn omvangrijke gedigitaliseerde muziekcollectie kunnen die helaas niet meer op.” Alle cd’s de deur uit dus? “Voorlopig staan ze veilig weggestopt in een doos, want je weet maar nooit!”, lacht Fred.

Waardevast

Door die jarenlange ervaring met ontwerpen en bouwen van speakers weet Fred precies welke apparatuur je niet moet hebben. “Als je zelf speakers bouwt, krijg je in de gaten hoeveel beter het kan voor hetzelfde bedrag dat je vaak in de winkel aan speakers kwijt bent. Maar ik heb niet de kennis en ambitie ook mijn versterkers zelf te gaan ontwerpen. Ik ben eerlijk gezegd erg tevreden met mijn Marantz-apparatuur, ik zie daar ook niet veel ruimte meer voor verbetering.” Hij struint alsnog regelmatig het internet af op zoek naar nieuwe of gebruikte apparatuur. “Mijn laatste drie sets waren weliswaar nieuw, maar dat is voor mij geen eis: online zie ik vaak kansen die ik niet kan laten schieten. Sets die ik niet meer gebruik, verkoop ik daar ook. Het voordeel van Marantz is dat het heel waardevast is. Er is altijd wel een liefhebber aan wie ik de apparatuur kan verkopen.”

landscape

Pride of ownership

Hoewel Fred zeker niet opschept met zijn set, vindt hij het natuurlijk wel mooi om deze aan mensen te demonstreren. “Natuurlijk, dat hoort er wel bij – dat stukje pride of ownership. Het ziet er schitterend uit, en het klinkt prachtig. Het is een hele ontspannen, relaxte manier van luisteren en toch mis je geen details, het is alsof je volledig wordt omringd door muziek, alles op de juiste plaats, net alsof de zanger, zangeres of het orkest in je woonkamer staat. Met Marantz heb ik alles wat mijn verwende oren willen.”