Hoe uw budget te verdelen wanneer u een nieuw HiFi-systeem samenstelt

Leestijd: 3 minuten

HiFi-liefhebbers vragen zich dikwijls af welk bedrag ze nu eigenlijk voor elk afzonderlijk onderdeel van een HiFi-systeem moeten reserveren. Hoe besteedt u een bepaald budget aan een versterker, audiospeler en luidsprekers? Hoe krijgt u het meeste waar voor uw geld? In de jaren ’70 gold de regel dat ongeveer de helft van uw budget aan de luidsprekers moest worden besteed en de andere helft aan een versterker/receiver en de audiobron, die destijds hoofdzakelijk bestond uit een platenspeler. Vanaf de jaren ’80 verving de cd-speler deze platenspeler als gangbare muziekbron, maar sinds 2010 hebben muziekstreamingdiensten deze positie overgenomen. Vinylplaten en platenspelers hebben in de afgelopen jaren zelfs weer bij velen een plek veroverd op de wenslijst.

Hoewel de situatie na verloop van tijd is veranderd, beschikken veel muziekliefhebbers nog over een behoorlijke verzameling van cd’s en vinylplaten. Tegelijkertijd willen ze genieten van online gestreamde muziek met hoge resolutie. Ze willen de best mogelijke audiokwaliteit vanaf elke bron. Rainer Finck, Sound Engineer bij Marantz, beschikt over vakkennis die teruggaat naar de jaren ’80 toen hij aan de allereerste cd-spelers werkte. Zijn advies is duidelijk:

Investeer in de bron!

Of u nu de voorkeur geeft aan een analoge bron (bijv. platenspeler) of aan een digitale bron (compact discs, lokaal opgeslagen muziekbestanden of online streaming). Besteed meer geld aan de bron!

Waarom? Een goede platenspeler met een goed element geeft bijvoorbeeld de beste technische prestaties. De naald in de groef van een plaat levert in dit geval namelijk een nauwkeuriger signaal op. De informatie die in dit signaal verloren gaat, krijgt u nooit te horen ongeacht de aangesloten versterker of luidspreker.

In het geval van een digitale bron moeten de gegevens worden geladen, gelezen, en correct en nauwkeurig omgezet naar een ‘analoog’ muzieksignaal. Veel verschillende factoren kunnen het audiosignaal negatief beïnvloeden, zoals een slecht circuitontwerp of de kwaliteit van de chipset in de D/A-omzetter (digitaal-analoog). Gegevens die in dit proces verloren gaan, krijgt u nooit te horen.

Als u 30% tot 40% van het budget besteedt aan een goed broncomponent en 30% aan de versterking, bent u verzekerd van een geweldig resultaat. Misschien wijzen sommigen op de tekortkomingen van een luidspreker in een dergelijk audiosysteem, maar bovenstaande feiten benadrukken het belang van de bron.

Probeert u het zelf maar!

Marantz heeft een lange traditie op het vlak van toonaangevende en bekroonde audiospelers. Vraag uw plaatselijke Marantz-dealer gerust voor een demo van de nieuwste modellen in uw prijsklase: De CD6006 cd-speler won maar liefst driemaal op rij de WHAT HIFI BEST CD Player Award. De ND8006 CD -en netwerkspeler won in 2018 de prestigieuze EISA Award en om er nog een schepje bovenop te doen, steekt de hoogwaardige SA-KI Ruby SACD-speler helemaal boven het maaiveld uit met zijn uiterst geavanceerde, gepatenteerde signaalverwerkingsontwerpen.

Elk systeem heeft geschikte versterkers voor een geweldig resultaat.

U hoort gegarandeerd het verschil!

Hoor zelf het verschil aan de hand van muzieknummers speciaal aanbevolen door onze Sound Engineers. Hiermee kunt u uw apparatuur testen.

Wilt u meer te weten komen over het beroemde Marantz-geluid? Leest u dan gerust hier verder.